Mat – og bakeglede

Frem til for et par år siden så var jeg mer glad i å spise enn å lage det som kan spises. Fortsatt er jeg (litt for) glad i å spise (kremt), men tredveårene skulle altså bli tiåret hvor jeg faktisk synes det er gøy å stå på kjøkkenet.

Det var ikke vanlig at vi barna var med på kjøkkenet da jeg vokste opp, og i voksen alder bodde jeg i mange år sammen med en kokkeglad kjæreste. Jeg er derfor en late bloomer med kjeler og bakeboller, og det har vært en lang prosess for meg å finne roen og trivelsen på kjøkkenet. I denne prosessen hadde jeg bl.a. to år som pescetarianer (vegetarianer som spiser fisk) og lavkarbo, før jeg etterhvert fikk smaken på kjøtt igjen etter et opphold i Skottland.

Det er først de siste par-tre årene at jeg virkelig har begynt å trives på kjøkkenet, og det har blitt min sone for avslapping, kreativitet og sinnsro. Ølbrygger´n og jeg er begge glade i god mat, og vi samarbeider ofte med matlagingen. Det er så koselig å kokkelere sammen, enten det er vanlig hverdagsmat eller noe ekstra kos i helgene.

Jeg liker å eksperimentere med nye smaker og nye sammensetninger. For å få til dette er det viktig med basiskunnskap, spesielt når det gjelder bakingen. Jeg holder meg sjeldent til andres oppskrifter når jeg baker, for mat- og bakeoppskrifter er egentlig litt som hekleoppskrifter. Når man skjønner grunnprinsippene så ser man også ting og tang man ikke er nødvendigvis enig i – og så lager man heller sin egen tvist. Baking handler jo mye om ren kjemi, og jeg har googlet og lest mye for å lære og forstå.

Min favorittmat er en enkel pasta bolognese, spareribs og tradisjonell «bondekost». Jeg elsker det tradisjonell, som oppskrifter fra Gubrandsdalen (hvor jeg vokste opp), lefser og måltider det tar en hel dag å tilberede. Samtidig liker jeg også det mer utradisjonelle, og eksperimenterer gjerne med å tilsette mesk/mask eller øl i maten og baksten. Noen ganger er eksperimentene full suksess, mens andre ganger går det rett vest. Men det er viktig å huske at man lære mest av de mislykka forsøkene, og man kan alltids gjøre et nytt forsøk senere.

Jeg deler mange av eksperimentene mine her på bloggen, disse finner du under «oppskrifter«. Det er viktig for meg at oppskriftene er forklart på en måte som alle kan forstå, og at de skal inspirere andre til å prøve noe nytt. Jeg blir veldig, veldig glad når jeg får tilbakemeldinger på at besøkende på bloggen her har prøvd noen av oppskriftene mine – og at de fallt i smak! Prøver du noe av dette selv, så del gjerne bilder med meg på Facebook eller Instagram!

 

 

Her er de oppskriftene mine som har blitt mest populære:

Ostekake med staut, Hapå og ølganache

Knekkebrød

Staut browniefudge med salt karamell- og ølsaus

Ølgryte