Hverdagsliv

Surprise, darling!

Noen ganger får jeg helt brilliante idéer. Slike brilliante idéer som viser seg å ikke være fullt så brilliante når de skal settes ut i livet.

 

Som da jeg for et par uker siden fikk lyst på nye gardiner, men ikke fant noen som fallt i smak. Regnet og det høstlignende været inspirerer meg, og vi vet jo alle hva høsten står for.

 

13988620_10153580995331595_1159728543_n

 

Halloween-sesongen her i huset starter 1. september og varer til langt ut i november. Folk får mene hva de vil om at norsk Halloween er handelstandens måte å tjene mer penger på; jeg hadde kjøpt stæsjet deres uansett årstid! For egentlig så erre vel litt Halloween året rundt her i huset. Som dette spøkelset vi kjøpte til Halloween i fjor, som jeg rett og slett «glemte» å ta ned.

 

gardin4

 

Fungerer jo fint som lueholder da. Og denne gaven fra morsan (a.k.a. Ølbryggermor) har visst også gått i «glemselen».

 

skalle

 

Og disse henger både på juletreet og er helårs-halloween-pynt:

 

skalle2

 

Derfor googla jeg en halv dag etter passende gardiner, og endte opp med å bestille meg 18 meter med høst-slash-halloween-gardinstoff istedet – med en plan om å sy dem sjøl.

 

iknowright

 

Husmoremne of the year! Altså, jeg har jo tross alt symaskinsertifikatet fra barneskolen. Symaskin har jeg også, en Elna av god, gammel årgang.

 

Elna

 

Alle eventyr den kanskje har vært ute på før min tid vites ikke. Selv fikk jeg den av min kjære mor da jeg bodde i Bergen for nærmere et halvt liv siden.

 

mom

 

Og siden den gang har Elna og jeg hatt et elsk/hat-forhold.

 

Elsk fordi, let´s face it, en symaskin er praktisk å ha innimellom.

 

nodbout copy

 

Hat fordi den må brukes innimellom.

 

offsymaskin

 

Vi har vært igjennom mange mer eller mindre vellykka prosjekter gjennom årene, som regel med et par års mellomrom. Med andre ord er vi ikke alltid bestiser, og når det gjelder Elna er jeg noe langsint. Helt ærlig så er det mer sjeldent at vi er på god fot, og innimellom blir det rett og slett knute på tråden mellom oss.

 

badum

 

Vi har sydd mange gardiner sammen tidligere. Vi har også sydd om mange mislykka gardiner tidligere. Litt som Prøysens vesle Jensemann, egentlig. Starter med 2,10-gardin og ender med ei lita baderomsgardin.

 

elnasbad

 

Men det aller verste hat-prosjektet for Elna og meg er når andre kjøper seg olabukser som må syes opp i beina. Gulorange søm på blått underlag tillater ikke noe feilskjær estetisk sett.

 

crazypills

 

Innimellom skylder jeg detta på det syltynne grunnlaget for «bestått» når det gjelder symaskinsertifikatet. Andre ganger plasserer jeg skylda helt og holdent på gamle Elna. For ja, Elna er gammel, og innimellom litt sliten. Så da er jo et alternativ å oppgradere. Altså bytte ut gamle Elna med en brand new Singer.

 

Elna2

 

Min eks syntes det var en kjempeidé, mest sannsynlig fordi han var lei av mine mange brølete utbrudd i takt med Elnas during. Derfor dristet han seg til å kjøpe en sånnen derre Singer til meg. Det ble ikke akkurat mindre brøling av det, og han fikk med glede beholde den i «skilsmisseoppgjøret». Om den ikke ligger skrota et sted da (det var jo jeg som sydde opp alle de olabuksene hans, så jeg regner ikke med at han har gjort det sjøl siden).

 

Jeg utakknemlig, sier du?

 

object

 

La meg nå forklare… Min gamle grandonkel Magne var symaskinreparatør. Bare arbeidstittelen gjør at hjernen min spinner på en god historiefortelling. Den lille, tette karen med blank isse på toppen og brillene ytters på nesa… Jeg var veldig glad i Magne, han var som en bestefar.

 

heart

 

Fortsatt husker jeg godfølelsen inni meg når jeg passerte symaskinreparatørverkstedet hans, og så han sitte der med brillene på snei over en symaskin.

 

For Magne var det Elna eller ingenting. Må´kke komme her og komme her med en føkkings Singer, as!

 

singer

 

Så derfor er Elna og jeg støkk for life – eller til hun bestemmer seg for å henge opp tråden for godt. Magne er borte for mange år siden, dessverre, men når Elna durer i vei på sine sømreiser da er han litt her likevel på en måte. Ja, det er nesten så jeg vurderer å grave frem mine egne briller fra støvets gjemsel i slike stunder, og sette dem ytterst på nesa. Men DET sku tatt seg ut, du. De har jo fortsatt prislappen på etter fem år lizm…

 

briller2

 

Heldigivis da så var ikke gardinstoffet jeg hadde kjøpt dongrifarget, og tråden var heller ikke gulorange. Elna virket å være i toppform, og alt i alt burde detta være et rimelig greit prosjekt. Positiviteten var i alle fall på topp!

 

thumbup

 

Og jeg tenkte at denna gangen her…. nå altså… nå skal jeg VIRKELIG ta meg på tak! Nå skulle sømmen min bli SNORRETT, og jeg skulle bruke både knappnåler og strykejern underveis for å sørge for det.

 

Og det må jeg si as, at det har aldri gått så greit med noe syprosjekt ever! Alt gikk som en søm… eh… drøm, og jeg trur Magne ville vært skikkelig stolt. Eneste skjær i sjøen var at jeg – som vanlig – planla ørten prosjekter på én gang. Å kombinere gardinsying, helgevask, vindusvask og baking av 32 kanelboller med eggekrem på samme tid er risikosport. Men jeg hadde tatt meg f*** på at alt dette skulle være en overraskelse for Ølbrygger´n når´n kom hjem fra helgejobbing.

 

kanelboller

 

Etter to dagers hard jobbing (uten andre pauser enn en matbit og luftings av bikkja innimellom), så kunne jeg si:

 

nailedit

 

Sånn rett bortsett fra at velkomsten jeg hadde planlagt, ble mer sånn:

 

sur_price

 

… takket være bikkja som fant det for godt å tisse på det nyvaska gølvet.

 

Deretter ble Ølbrygger´n stående og røre i eggekremen sjøl, mens jeg sydde de siste gardinene. Men herregud da, mann, allerede klokka elve søndag kveld kunne vi synke ned i sofa´n, slenge beina på bordet og ta oss en bolle, og bare nyte synet av nye gardiner, duker OG puter. Skarre værra, så skarre værra, vøtt.

 

puter

 

gardin1

 

missionacomplsihed

 

En god natts søvn, og dagen derpå. Jeg inntok første kaffekoppen manda´morra forran ene stuevinduet, klappa meg sjøl på skuldra og skrytte både meg sjøl, Elna, Stoff & Stil og kjære Magne opp i skyene.

 

teamawesome

 

Men da, dere, da ser jeg det som mange av dere veit fra før: to av gardinene henger da for f*** opp ned!!!!

 

gardin2

 

yikes

 

Hvor vanskelig kan de tverra å se forskjell på:

 

heart

 

… og:

 

heart2

 

…?!?!?!?!

 

inkompetent

 

Nevnte jeg noe om:

 

briller2

 

On the bright side så er disse to opp/ned-gardinene på samme vindu, ergo matcher de i det minste.

 

smile_fake

 

Dessuten så er jeg jo litt opp/ned, på snei og bak/fram sjøl, så da passer det vel bra da.

 

smile_fake

 

Ikke minst så er det snart Halloween, og da sklir dem jo RETT inn!

 

smile_fake

 

Og apropos rett: De er kanskje sydd opp/ned, men sømmen, dere, den er SNORRETT!!!

 

SNORRETT, SIER JEG!!!

 

Og: Kanelbollene smakte fortreffelig!

 

Med andre ord:

 

nailedit_afterall

 

(Og Elna…? Hu er forvist langt inni boden et par års tid nå. Minst.)

 

— — — — — — — — — — — — — — — —

Følg Ølbryggerfrue på Facebook

Følg Ølbryggerfrue på Instagram

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Marit aka Morsan
Marit aka Morsan
7 years ago

Gratulerer med nysydde gardiner og puter ???? Gleder meg til å se dem når jeg kommer på besøk ?☕? Og nok et fantastisk blogginnlegg ⚅

RIMJOB
RIMJOB
7 years ago

Fy faen ass. Det er akkurat som meg. Jeg må alltid gjøre ting to ganger. Nå er jo jeg mann da og liker å mekke men hver jævla gang jeg har skrudd noe så mangler det plutselig noe i midten eller noe er opp ned og så må jeg skru alt en gang til. Nå er det blitt så vane at jeg ikke gidder å bli sint lengre. Jeg sier bare «Se her ja, dette må du nok gjøre eeeeen gang til ja…» Slik som feks jeg skrudde sammen ett hagebord fra Europris og etter å ha køla dette helvettet… Read more »

trackback
6 years ago

[…] Opp/ned-gardinene jeg sydde i fjor er også på plass igjen. […]