Jul,  Oppskrifter

Fettbrød – søtbakst fra Gudbrandsdalen

Er det flere som følger ivrig med på Sommertoget på NRK?

 

Her i huset bor det to tog-geeker; frua som tidligere jobbet som konduktør, og Ølbrygger´n som fortsatt jobber som togkontrollør og konduktør.

 

 

Jeg ELSKER tog, og har gjort det helt siden min første faste jobb på NSB Expressgods på Otta stasjon. Senere i 20-årene jobbet jeg også et par år på Narvesen på en jernbanestasjon, og der oppstod drømmen om å jobbe på jernbanen – en drøm som ble oppfyllt, men samtidig ble altfor kort. Av helsemessige årsaker måtte jeg dessverre slutte kort tid etter at jeg ble autorisert som overkonduktør. Slikt er kjipt, men det er en opplevelse jeg alltid vil bære med meg. Og ikke minst så var det jo her jeg møtte Ølbrygger´n første gangen, og vi både møttes for vår første date – og hadde vært første kyss – på Oslo S.

 

Toginteressen kan heldigvis helsa ikke ta fra meg, og jeg digger NRKs sakte-tv som gjør at man kan få oppleve Norges jernbane minutt for minutt. Spesielt artig var det å følge ferden gjennom Gudbrandsdalen, hvor jeg som kjent ble født og oppvokst. Og så ble jeg også veldig inspirert da sommertoget gjorde et kortere stopp på Kvam. Der har de nemlig et lite bakeri (Øyens Bakeri) som baker tradisjonsbakst. og jeg har spist utallige lefser fra dem gjennom årene. Anbefales!!!

 

Bilde fra GD.no

 

NRKs utsendte fikk med seg bl.a. fettbrød fra dette bakeriet, og fettbrød dere, DET er barndom det!

 

 

Fettbrød er tynne, sprø og søte kaker, som passer ypperlig på kaffebordet. Fettbrød har (slik jeg har fortstått det) opprinnelse fra Nord-Gudbrandsdalen (but correct me if I`m wrong…). Mange baker dem til jul, men der jeg kommer fra serveres de hele året. Det er likevel ikke noe man bør kose seg med hver dag, da hovedingrediensene er smør og smult.

 

I hjembygda mi står tradisjonen med noe søtt til kaffen sterkt. Både min bestemor og min mor hadde alltid noe «kaffemat» på lur i tilfelle det kom noen på kaffebesøk, og det gjorde det faktisk ganske ofte før i tida. Naboene slengte seg bare innom en tur, for en kaffekopp, en liten søtbit og for å skravle litt. Faktisk var det vanlig praksis når man dro på butikken, at man satte nøkkelen i døra hjemme, vrei om og lot den bli stående der. På den måten ville naboene se at man ikke var hjemme, slik at de heller fikk komme tilbake igjen senere.

 

 

Men om man var hjemme når kaffebesøket knakket på, så var det lurt å ha noe godt på lur. Kringle eller sirupskake i fryseren, eller «tørrkaker» som avletter, fettbrød eller lignende i kjelleren. Jeg husker fortsatt kaffebordene til naboer og kjentsfolk i hjembygda, for alle hadde jo sine favoritter og sine spesialiteter.

 

Og etter å ha sett på Sommertogets stopp på Kvam, så fikk jeg vann i munn!  Nå skulle det bakes fettbrød, og resultatet ble akkurat som jeg husket dem.

 

 

Disse er enkle å lage, og enda enklere blir det om du har med deg en assistent.

 

 

Utstyr du trenger
For å lage fettbrød, så bør du helst ha ei takke. Alternativt kan du steke dem i jernpane, men det vil i så fall ta veldig lang tid. Velger du panne, så husk å bruke lav varme. På takke stekes de på middels varme.

 

Du trenger også en mal og ei trinse for å skjære ut runde kaker (ideellt sett 15 cm i diameter). Jeg valgte å bruke bunnen på et stettfat som mal, noe som gjorde det enkelt å løfte det av etter skjæringen. Bruker du f.eks. en liten bolle så kan du oppleve at kaken sitter igjen i bollen når du løfter den av – og det er jo litt dumt.

 

 

Kjevling
Fettbrødene skal kjevles veldig tynne, kun 1-2 milimeter tykkelse. Deigen er en smuldredeig, som kan bli veldig klissete i romtemperatur. Bruk derfor godt med mel når du kjevler, og snu deigen et par ganger underveis i kjevlinga for å strø mer mel under. Blir leiven for tykk, vil ikke fettbrødene bli sprø etter steking.

 

 

175 gr ekte smør, romtemperert
175 gr smult, romtemperert
500 gr hvetemel
175 gr sukker
2 ts kardemomme
2 dl melk

 

 

Bland hvetemel, sukker og kardemomme i en bakebolle.

 

Smuldre smør og smult inn i det tørre, til det blir en fast deig.

 

 

Tilsett melken og kna væsken inn i deigen. Tilsett evt bittelitt mer mel om nødvendig, men deigen skal være litt klissete.

 

 

Sett deigen kaldt, gjerne til dagen etter.

 

 

Dekk bakebenken med mel. Jobb med 1/4 av deigen om gangen. Elt deigen i melet til den blir litt varmere og mer medgjørlig, før du kjevler ut til en tynne, tynne leiv (man skal nesten kunne se gjennom leiven). Snu leiven underveis og sørg for at du har godt med mel både over og under leiven, slik at du unngår at den klistrer seg til benk og kjevle.

 

 

Bruk en rund mal, og skjær rundt malen med en trinse. Ideellt sett skal de være ca 15 cm i diamanter, men jeg synes faktisk at de ser søtere ut og er mer praktiske med en 8-10 cm i diameter.

 

 

Sett takka på full varme til den blir varm, og skru deretter ned til middels + varme (vi stilte termostaten på vår takke på ca «kl 8»). Smør litt smør på stekeplata før du legger på kakene. Når kakene har blitt gylne på den ene siden, snur og steker de litt på andre siden også.

 

Fettbrød stekes på takke

 

Avkjøl på rist, slik at de blir sprø når de kjølner.

 

 

Mens fettbrødene avkjøler seg, har du tid til å rydde opp etter deg på kjøkkenet.
Rydding er viktig.
Rydding er nesten viktigst.

 

Server på stettfat (uskreven regel!), med en fersk kaffetår i koppen!

 

 

Restene (hvis det blir noe igjen) oppbevarer du i en tett boks i kjøleskapet eller kjelleren, da holder de seg veldig lenge.

 

 

Kommer snart på bloggen: Historien om ei frue og tre vitrineskap

 

— — — — — — — — — — — — — — — —

Følg Ølbryggerfrue på Facebook

Følg Ølbryggerfrue på Instagram

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
6 years ago

[…] har jeg delt oppskrift på før, den finner du her. Disse smaker skikkelig godt, og er relativt enkle å lage. Du trenger dog en takke og gjerne en […]

trackback

[…] i løpet av uka på bloggen: Oppskrift på fettbrød – deilig søtbakst fra Gudbrandsdalen Historien om ei ølbryggerfrue og tre […]