Halloween,  Oppskrifter

Oppskrift: Gresskarpai

Vi er inne i den nydeligste tiden av året, men dagene går bare så altfor fort! Jeg skulle ønske jeg kunne sette ned foten og bremse tiden, slik at oktober, høsten og Halloween varte enda litt lenger.

Men let´s be fair: ingenting kan slå fjorårets Halloween!

(Historien om ølbryggerfrieriet kan du lese om her).

 

Minnene står fortsatt til pynt i Ølbryggerheimen.

 

Årets Halloween blir derimot litt amputert her i huset pga jobb, noe frua ikke er helt tilfreds med..

 

Så for å lette på humøret, så unte vi oss en pre-Halloween kveld nå i helga. Tradisjonen tro så ble det spareribs, søtpotet-fries, spicy tomatbønner og stekte mais til middag.

 

Min favorittrett!

En annen tradisjon vi har er gresskarpai på Halloween. Men tradisjoner skal man ikke kødde altfor mye med, så paien får vente til på tirsdag. Istedet ble det pumpkinspice cupcakes til dessert, med orange ostekrem. Disse finner du oppskriften på her.

 

Har du ikke smakt gresskarpai før, så MÅÅÅ du prøve det!

 

Den er enkel å lage, og smaker deilig gresskar og herlige krydder (kanel, ingefær, muskat, nellik og allehånde). Paien holder seg fint i kjøleskapet noen dager, og kan også fryses. Denne er et like stort høyepunkt her i huset som juleribba!

 

Det første og viktigste du trenger er selvsagt gresskar eller butternut squash (flaskegresskar). Jeg skrev om hvordan du lager gresskarmos i et tidligere innlegg.

 

GRESSKARPAI

Du kan velge å lage vanlig usøtet paideig eller søt paideig (vi pleier å gå for usøtet), eller du kan kjøpe ferdig bunn i butikken.

Til usøtet paideg trenger du:
125 gr romtemperert smør
220 hvetemel
3 ss vann.

Til søt paideig trenger du:
125 gr romtemperert smør
250 gr hvetemel
90 gr melis
1 egg

Fyll:
400 gr gresskarmos (les hvordan du lager dette her)
6 ss hvetemel
0.5 ts bakepulver
0.5 ts salt
1 ts kanel
1 ts allehånde
0.5 ts ingefær
0.5 ts revet muskat
2 egg
1.5 dl sukker
2 ss smør (smeltet)
3 dl kremfløte
2 ts vaniljesukker

Pynt:
2-3 dl kremfløte
3 ss sukker

Først må du lage paideig, noe som er såre enkelt: Bland alle ingrediense, og kna godt sammen til en fast deig. Dekk så deigen med plastfolie og la den hvile i kjøleskapet en times tid.

 

Ta deigen ut av kjøleskap, og kjevle den ut til en rund leiv som er stor nok til å dekke paiformen. Et tips her er å kjevle den ut på plastfolie, for da blir den mye lettere å flytte over til paiformen. Skulle den revne litt her og der, så er det bare å klemme den sammen igjen i formen.

 

NB: Husk å prikke bunnen med en gaffel, hvis ikke vil den boble seg under steking!

 

Forstek paibunnen på 200 gr i 12-15 minutter.

 

Mens bunnen steker, kan du gå i gang med fyllet.

 

Pisk egg, sukker og smør i en bolle. Tilsett gresskar, fløte og vaniljesukker, og bland godt.

 

Sikt inn mel, bakepulver , salt og krydder.

 

Tøm blandingen i den forstekte bunnen, og sett formen tilbake i ovnen.

 

Stekes på 200 gr i ca 30 min.

 

 

Mens paien steker har du tid til å rydde opp etter deg på kjøkkenet.
Rydding er viktig.
Rydding er nesten viktigst.

 

Server paien med pisket krem, og dryss gjerne over litt pumpkin spice på toppen.

— — — — — — — — — — — — — — — —

Følg Ølbryggerfrue på Facebook

Følg Ølbryggerfrue på Instagram

 

Leave a Reply

Hyggelig om du slenger inn en kommentar :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of