Bakeglede,  Oppskrifter

Oppskrift: Knekkebrød

Jeg har aldri vært noe særlig glad i brødbakst – med mindre det er rykende ferskt, nettopp har spretti opp av brødristeren eller evt har smeltet ost og ketchup på toppen.

 

 

Knekkebrød, derimot, er jeg totalt avhengig av. To myke knekkebrød med svette brunostskiver på, var nistepakka mi i ni år på skolen. Og enda går det unna 2-6 knekkebrød om dagen på denne frua her – men da foretrekker jeg dem sprø.

 

Det finnes mye godt knekkebrød i butikkene, spesielt i Sverige, men det slår likevel ikke det man lager sjøl. Tidligere har jeg delt oppskriften på meskeknekk. Denne oppskriften har jeg brukt i mange år (da uten mesk), og jeg går periodevis litt lei. Andre ganger er de det absolutt beste jeg kan tenke meg til frokost, gjerne med kremost, paprika og druer!

 

 

Oppskriften på meskeknekk man du enkelt tilpasse til det du selv ønsker å tilsette – eller rett og slett det du har tilgjengelig i skapet. Her får du en enkel fremgangsmåte.

 

Enkle knekkebrød med frø

 

Start med 6-7 dl vann i en bakebolle. Tilsett så litt av hvert av det du ønsker, f.eks. rugmel/annet grovt mel, kruskakli, havre, gresskarkjerner, solsikkefrø, sesamfrø, linfrø osv. Har du müsli kjøpt i butikk, så kan du fint bruke det også, gjerne en type med tørket frukt eller bær. Sist jeg lagde disse brukte jeg protein-müsli fra Axa, med tørket kokos.

 

Bland godt sammen underveis, og pass på at blandingen ikke blir for fast (den skal være som en tynn grøt). La blandingen svelle i 10-15 minutter, før du fordeler den på to bakepapirkledde stekebrett.

 

 

Dryss over havsaltflak. Dette kan selvsagt sløyfes, her gjelder smak og behag.

Sett brettene inn i ovnen på 150 grader varmluft. Etter 15 minutter tar du dem ut, og deler hvert brett opp i passelige biter med en pizzakniv eller trinse. Sett så brettene inn i ovnen igjen i ca 1 time og 10 minutter eller til de blir gylne.

 

 

Følg med på slutten av steketiden, og sjekk at de er tørket helt igjennom før du sier deg ferdig. Er de ikke det, så senk temperaturen til 100 grader og sett ovnsdøra på gløtt en stund. Et tips er å bytte om plasseringen av de to brettene halvveis i steketiden.

 

Avkjøl på rist, del opp bitene og legg de i en lufttett boks.

 

 

Speltknekkebrød med ost og Bayer

 

Dette er min ABSOLUTTE knekkebrødfavoritt, og oppskriften er selvkomponert. Disse forsvinner før man får sukk for seg her i huset, så jeg baker til den store gullmedaljen.

 

Til forskjell fra oppskriften over her, så er disse gjærbakst. Det er derfor litt mer arbeid med dem, men de er destod mer sprø og luftige enn den enkle utgaven. Prøv dem, sier jeg bare, du vil du garantert ikke angre!

 

Du trenger:
25 g tørrgjær
1 dl vann
1,5 dl  Munkholm
1 ss sirup
2 dl revet ost
4 dl speltmel
1 dl hvetemel
1 dl havrekli
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
Flaksalt

 

Bland alt det tørre + osten i en bolle, og tilsett væsken. Eltes i 5 minutter på lav hastighet i kjøkkenmaskin eller for hånd. I kjøkkenmaskin behøver du ikke varme opp væsken. Hvis du derimot skal elte for hånd, bør væsken være ca 37 grader. Ølet kan selvsagt byttes ut med vann, men det gir en fin smak på baksten.

 

 

MERK: Speltmel tar opp væsken langsommere enn hvete, og deigen må derfor være mer klissete enn en vanlig gjærdeig. En speltdeig eltes sakte og forsiktig, enten for hånd eller i kjøkkemaskin på lav hastighet i ca 5 minutter.

 

 

Dekk til med plast og sett til heving i 60-120 minutter. Jo lenger den hever, jo bedre blir både konsistensen og smaken.

 

Hell deigen på melet bakebord, og arbeid den smidig. Tilsett evt mer hvetemel om nødvendig. Del deigen i to, og legg ene delen tilbake i bakebollen under plast (så den ikke tørker).

 

 

Den andre delen legger du midt på et bakepapir på benken, og kjevler ut til en tynn og rektangulær leiv (2-3 mm tykkelse). Et tips er å gå over benken med en fuktig klut før du legger på bakepapiret, slik at det fester seg til benken.

 

 

Strø på flaksalt, og gå raskt og lett over med kjevle igjen slik at saltet fester seg. (Alternativt kan du bruke valmuefrø istedetfor salt).

 

Bruk en gaffel eller en piggrulle til å prikke jevnt over hele leiven (hvis ikke vil de boble seg under stekingen). Bruk et pizzahjul eller en trinse til å skjære leiven i passe store knekkebrødruter. Tilslutt drar du bakepapiret raskt over på et stekebrett.

 

 

Stekes midt i ovnen ved 175 °C (over- og undervarme). Jeg pleier å sette timeren på 20 minutter, og når den plinger går jeg i gang med å kjevle ut den andre halvparten av deigen. Da er (som regel) de i ovnen ferdige samtidig som jeg har et nytt brett klart. Knekkebrødene skal være sprø, men pass på at de ikke brenner seg på slutten av steketida. Hvis de begynner å bli brune uten å være gjennomstekt, så legg evt et bakepapir over dem de siste minuttene.

 

 

OBS: Ikke prøv deg på varmluft og to brett i ovnen samtidig. Been there, done that – og angret meg grønn! Jeg lager vanligvis dobbelt deig av denne, og det tar noen timer å bli ferdig. Men: tålmodighet er en dyd, sies det.

 

Knekkebrødene avkjøles på stekeplaten, før de knekkes opp i rutene og legges i en tett boks.

 

 

Krydret rugknekkebrød

 

Dette er også gjærbakst, men en grovere utgave. Ikke minst så har de en herlig smak av krydder, som man selvsagt kan variere utifra hva man selv liker.

 

 

Du trenger:
3 dl melk
2 dl lyst øl (f.eks Munkholm Bayer)
1 ss honning
1 ts salt
1 ts malt anis
1 ss malt spisskummen
25 g gjær
2 dl siktet hvetemel
3 dl finmalt rugmel
3 dl grovmalt rug
4 dl grovmalt hvetemel

 

Slik gjør du det:

Bland først det tørre, og tilsett væsken. I kjøkkenmaskin behøver du ikke varme opp væsken. Hvis du derimot skal elte for hånd, bør væsken være ca 37 grader. Ølet kan selvsagt byttes ut med vann, men det gir en fin smak på baksten. Du kan også droppe krydderet, eller tilsette et annet krydder.

 

 

Sett til heving i ca to timer. Denne deigen er ganske grov, og hever derfor langsomt.

 

Hell deigen på bakebordet og arbeid den smidig. Del deigen i 4 like store deler, og legg 3 av dem under plast (så de ikke tørker). Del nr 4 deler du i 6 like deler, og kjevler hver av dem ut til runde leiver (ca 2-3 mm tykkelse). Prikk dem med en gaffel eller bruk en piggrulle, slik at de ikke bobler seg under stekingen.

 

 

Legg over på bakebrett, og stek på 200 grader (over- og undervarme) i 20-30 minutter (det varierer fra ovn til ovn). De skal være nesten helt sprø når du tar de ut av ovnen, men vær oppmerksom på at de fort brenner seg. De blir enda sprøere når de avkjøles på rist etter stekingen.

 

 

Jobb så videre med én og en av de andre delene. Du kan evt kjevle de ut på samme måte som speltknekkebrødene over her, men det ser jo veldig rustikt ut med små, runde knekkebrød!

 

 

Da er det bare én ting å si:

 

 

Håper det vil smake! Del gjerne resultatet med meg på Snap, Insta eller Face! 🙂

 

— — — — — — — — — — — — — — — —

Følg Ølbryggerfrue på Facebook

Følg Ølbryggerfrue på Instagram

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] snart på bloggen: Oppskrift på diverse knekkebrød – jeg […]

trackback

[…] Oppskrift på forskjellige knekkebrød […]

trackback

[…] Oppskrift på forskjellige knekkebrød […]

trackback

[…] Kommer snart: Speltknekkebrød med ost og Munkholm […]

trackback

[…] Oppskrift på forskjellige knekkebrød […]