Ølbrygging

Banansødme

Banansødme.

 

Han sier det.

 

sodme

 

sevje

 

fruktig

 

Slike ord kommer ut av´n, rett som det er.

 

Ut av en kar som ser slik ut:

 

skummel

humle

eik

 

De smaksganene der begynner sterkt å minne om en overkill vinkjenner.

 

furu_kaus

 

seriously

 

Ha´kke vært ei eneste furu i nærheten av lapskausen min, as.

 

Og uansett når han skal ta et drag av min:

 

damp

 

… så sier´n at den smaker brent.

 

yeahright

 

Alltid.

 

Om jeg så nettopp har bytta til ny brenner, så:

 

granbrent

 

Eh? Den smaker peanøttsmør.

 

peanotter

 

syrligpreg

 

peanott_2

 

Når ble peanøtter syrlige???

 

Og hva er greia med å dra en hel jævla skau inn i kjeften???

 

5063988-oil-painting-picture-on-canvas-of-a-walkway-in-forest-drawing

 

Og så merker´n det om ikke ølglasset er skylt minst tre ganger, med kjøkkenkrana på full guffe.

 

glass_smak

 

…sier´n.

 

Hvordan smaker glass, egentlig?

 

dunno

 

Er glassmaken tropisk?

 

fruit

 

Røkt?

 

smoked

 

Den har ikke en anelse deilig banansødme?

 

banan

 

No…?

 

eh2

 

Blir det litt som å si at noe smaker sur ullsokk? For det sier Broder´n alltid. Og jeg har ikke spørt, men jeg undrer… har´n virkelig smakt på sure ulsokker noen gang, og i så fall:

 

why

 

Eller mamma som sier at ting smaker skap. Jeg ser det liksom for meg, at hun gnafser på et svært vitrineskap.

 

vitrineskap_i_eik

 

Og noen retter jeg lager, de smaker surt. Men surt er ofte kun et annet ord for:

 

wok

 

En ærlig sak det. Men surt? Nei, surt smaker det ikke.

Sitron er surt.

Lime er surt.

Men wok…

 

wok_sur

 

Og noen ting gruer´n seg til å smake på.

 

skeptisk

 

Som kikerter. Det var så superskeptiskaktig det. Men når han først fikk smakt, så digga´n det.

 

smakergodt

 

Helt riktig det, gutten min.

 

sist

 

Jeg lagde det akkurat på samme måte som sist.

 

no3_e

 

«Det smaker heeeeelt annerledes!»

 

Okay da, så brukte jeg kanskje tre saltkorn mindre enn sist. Og det utgjør jo all verdens forskjell for en ølbryggergane.

 

yeahright

 

Fiffig nok så gruer´n seg aldri til å smake en ny øl. Men om den ikke smaker noe godt etter to sup, da tømmes den ut.

 

yuck_e

 

Og så må glasset skylles en fjerde og ekstra gang.

Litt sånn symbolsk.

I protest.

Og så må´n ta en ny øl, for å liksom skylle ganen.

Skylle den forrige nedi glemmesvelget.

Døyve det bitre fæle med deilig banansødme.

 

banana

 

 

Og gran.

 

gran

 

Og sevje.

 

sevje

 

Og tropisk frukt.

 

fruit

 

Han digger:

 

pringles

 

De er så sterke at tunga hans blir nummen.

Hva er da vitsen?

For når det er så sterkt så smaker det jo ingenting.

Annet enn sterkt.

Og numment.

Kommer smaken «nummen» fra store eikefat som har seilt fra Norge til Australia – og tilbake igjen?

 

eikefat

maybe

 

Hva vet jeg… Jeg drikker Zeroh-saft, jeg. Og den har vel kun reist med en trailer fra Sogndal til Frækstad.

 

zeroh

 

Ingen fatlagring der nei.

Ingen banansødme.

Ingen skau.

 

godt

 

I motsetning til øl som bærer et hint av tørka frukt.

Tørka, ja.

Ikke fersk.

Ikke sylta.

Ikke safta.

 

frukt_torka

 

Og noe smaker visstnok brød. Kanskje ikke så merkelig rart, med tanke på hva man faktisk brygger øl av, eller hur? Eller:

 

karamellpreg

 

Jeg skal gi deg karamell, jeg!

 

slam2_e

 

Men i motsetning til vinsmakere, så går jo ølsmakinga rett i vomma. Og blodet. Så etter noen glass så blir smaken noe blørete, vil jeg tro.

 

Eller jeg veit.

 

For da jeg skulle servere biffgryte med ølsaus her etter en ølsmaking, da tenkte jeg å tilsette bittebittelitt rørte tyttebær. For sødmens skyld. Men så mista jeg hele halvkilosboksen med tyttebær oppi kjelen.

 

whooops

 

Men det var det ingen ølbryggerganer som kjente da, gitt. Ikke et eneste lite hint av tyttebærsødme kjente dem.

 

Verken at den var rørt eller søt.

 

epic_e

 

…, sa dem.

 

Men jeg tru´kke jeg skal gå på samme tabba når de får servert ølgryta i edru tilstand. For jeg smakte´n sjøl, jeg.

 

Og helt ærlig:

 

sodme_overlag

 

Og speaking of smak, så er jeg aleine i kveld. Da skal jeg nyte et deilig glass:

 

zeroh

 

… og:

 

grandis

 

Og vet dere hva den smaker?

Den smaker lørdagskos med bestemor og bestefar.

Den gangen de fortsatt bodde vegg-i-vegg med oss.

Den gangen jeg var liten.

Den gangen grændis var relativt nytt.

Og eksotisk.

Og spennende.

Tenk på det ´a, at såååå lenge sitter smaken i minnet – helt uten å gå i glemmesvelget.

 

heart7

 

— — — — — — — — — — — — — — — —

Følg Ølbryggerfrue på Facebook

Følg Ølbryggerfrue på Instagram

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Marit aka Morsan
Marit aka Morsan
7 years ago

???

Aave Nystein
Aave Nystein
7 years ago

Ler og koser meg.

Tor
Tor
7 years ago

Artig blogg for en som kjenner seg igjen i ølbryggingen!

trackback
7 years ago

[…] Smak til med mer krydder etter smak og behov. Selv liker jeg å tilsette ei teskje med tyting (a.k.a. tyttebær) mot slutten, for ekstra sødme. (OBS: Ikke bruk hele boksen med tyting, med mindre du skal servere gryta til en gjeng ølbryggere som har smakt seg gjennom halve ølbryggerlageret sitt. Les mer om hvorfor i ølbryggergane-innlegget mitt). […]