Oppskrifter

Oppskrift: JulebrØL

Jeg lovte dere oppskrifter før jul, og det rekker jeg sånn aaaaakkurat i tide. Ikke for det; dette innlegget blir faktisk skrevet FØR julekortene blir sendt ut fra ølbryggerfamily´n, så jeg burde kanskje skrevet «God januar» på de istedet…

Men det er fortsatt litt tid igjen til å lage noe godt til jul, og kanskje er det noe her som kan være til inspirasjon?

 

 

JulebrØL

 

Jeg har mange gode minner om julekake (eller kveitkaku, som det kalles der jeg kommer fra), for besteforeldrene mine hadde alltid en slik i skapet. Det var alltid stas når bestefar kom fra butikken med fersk kveitkaku i veska på mopeden. Og så satte vi oss ved kjøkkenbordet og spiste tynntynne skiver (som man alltid gjorde før…) av kveitkaku med smør på. Eller ananas-Hapå og svartpølse.

 

 

I mange måneder har jeg fantasert om å lage en julekake med øl som ingrediens. Jeg har jo forelsket meg fullstendig i gubbens hjemmebryggede imperial stout Svartedauden, som er et supersøtt og alkoholsterkt øl. Det gir en fantastisk god smak i bakst, med et smakshint og duft av sjokolade.

 

 

Hvis du allerede har en oppskrift på en julekake som du er fornøyd med, så kan du bare bytte ut noe av væsken med mørkt øl. Eller du kan følge denne oppskriften her:

 

250 gram smør
175 gram sukker
3 dl melk
2 dl mørkt øl (jeg bruker stout)
75 gram tørrgjær
ca 950 gram hvetemel
250 gram rosiner (kan sløyfes)
1 pk sukat (kan sløyfes)
1 ts salt
1 ts malt kardemomme
1 ts kanel
0.5 ts malt nellik
0.5 ts malt anis

Til pensling:
1 egg
1 ss vann

 

Smelt smør og tilsett melk. Varm opp blandingen til den er fingervarm, og tilsett romtemperert øl. Bland halvparten av melet med krydder og gjær i en annen bolle. Bland så sukker inn i væsken, før du blander i tørrblandingen. Arbeid deigen godt sammen eller kjør den i kjøkkenmaskinen i ca 15 minutter på middels hastighet. Dekk deigbollen med plast og la deigen forheve på et lunt sted i ca 30 minutter.

 

Slå deigen ned og elt inn rosiner, sukat og resten av melet. Dekk deigbollen med plast igjen, og la den heve videre i 30-40 minutter.

 

 

Ta deigen på benken og del den i to eller tre. Trill to runde kaker eller form tre «vanlige» brød. Settes på stekeplate kledd med bakepapir. Triller du runder kaker, så snitt rundt sidene av kakene med en skarp kniv og trykk dem godt ned midt oppå slik at snittene rundt sidene åpner seg. Slik får de en pen fasong.

 

 

Dekk kakene med et klede og la de etterheve i ca en time.

 

Visp sammen egg og vann til pensling, og pensle kakene to ganger med blandingen.

 

Sett platen på (nest) nederste rille og stek kakene først i 5 minutter ved 240 grader. Et godt tips er å sette en ildfast skål med vann nederst i ovnen. Etter 5 minutter skrur du ned termostaten til 200 grader og steker kakene videre i 25-30 minutter. Dersom kakene begynner å bli for mørke før steketiden er over, så legger du et bakepapir over kakene resten av steketida. Avkjøl kakene på rist.

 

 

Del gjerne kakene i to, og frys ned det som ikke skal spises med én gang. Ta opp en frossen halvdel på kvelden, og vips – på morgene har du (nesten) fersk gjærbakst når du våkner!

 

Drops

Hjemmelagde drops er så godt, det! Du kan velge hvilken smak du vil, og de er også helt supre å gi bort i julegave.

 

Om formen på kjærlighetene mine var intended…?

 

 

Enkelt er det også, for det er bare å gå på Panduro og kjøpe et drops-sett! Settet har alt man trenger av utstyr, druesukker, pulver (til hvite drops og til lakrisdrops), smakstilsetting og farge, og du kan velge å kjøpe med ekstra smaker om du ønsker det. Det eneste du trenger i tillegg er sukker. Og skulle du trenge mer druesukker, så kjøp for all del dette i en bryggebutikk – til en brøkdel av prisen på panduro eller i butikk.

 

 

Instruksjon på hvordan du lager drops finner du også i drops-settet, samt oppskrift på diverse smaker. Det er kun tre ting som er viktig å huske på:

 

  1. Det er VARMT, så det er ikke noe du bør lage sammen med små barn.
  2. Pass dine egne fingre også!Ikke stress! Om dropsblandingen stivner for raskt, så kan du enkelt varme den i stekeovnen på 100 grader. Denne metoden er spesielt smart om du ønsker å tvinne flere farger/smaker sammen.
  3. Ikke deppe om det ferdige resultatet ikke ser perfekt ut, for de smaker like godt for det!

 

Man kan også lage kjærlighet på pinne eller candy canes, selvsagt. Pinner og små småposer til kjærlighetene følger med i pakken.

 

 

Våre favorittsmaker er peppermyntedrops, salte lakrisdrops og anisdrops. Anissmak følger ikke med i drops-settet, men du får kjøpt det også på Panduro. I tillegg kjøpte jeg søtt lakrisdryss på TGR som fyll til anisdropsene.

 

 

PS: Etter at bildet ble tatt så ristet jeg dropsene i melis, slik at de ikke skal klistre seg sammen (bortsett fra lakrisdropsene, som jeg ristet i lakrispulver).

 

Fettbrød

 

Disse har jeg delt oppskrift på før, den finner du her. Disse smaker skikkelig godt, og er relativt enkle å lage. Du trenger dog en takke og gjerne en stekeassistent.

 

 

Avletter

Disse er det mange som har spurt meg etter oppskrift på. Googler du avletter, så kommer det frem flere forskjellige oppskrifter – de fleste av dem med rømme. For disse tynne, sprø kakene er kjent under andre navn og oppskrifter rundt om i landet (rømmebrød, jonnbrød etc). Jeg valgte å følge en oppskrift fra hjembygda mi (Vågå), med kun fløte, vann og hvetemel. Disse inneholder altså ikke sukker heller, men er søte og gode likevel.

 

 

0.5 l kremfløte
0.5 l vatn
250 g hvetemel

Visp fløten til krem. Rør i vannet. Rør inn hvetemel. La røren svelle i kjøkeskapet et par timer.

Stekes i avlettjern eller kromkakejern (jeg brukte sistnevnte). Jernet må ikke være for varmt, jeg satte varmen på litt over middels og stekte i ca 3 minutter. Det tar altså litt tid å steke dem, så halvér eventuelt oppskriften om du har knapt med tid.

 

 

Avkjøl på bakepapir på benken. 
Justér med mer mel eller vann om de ikke blir helt optimale. De skal være supertynne, lyse i fargen og SPRØ!

 

 

Sjokoladekonfekt med ølganache

Disse, dere…

 

De er en liten bit av himmelrik! Og de smaker like godt for ølbryggere som for de som ikke drikker øl, take my word for it!

 

 

300 gr lys eller mørk kokesjokolade
1 ss smør
2.5 dl fløte
2 ss stout

Først lager du ølganachen, og den må lages kvelden før du skal lage konfekt. Brekk 100 gr sjokolade i biter, og legg i en bolle sammen med smøret og stouten. Varm opp fløten til kokepunktet, og hell fløten i flere omganger over sjokoladen. Visp godt slik at sjokoladen og smøret smelter. Sett så i kjøleskapet natten over.

 

Dagen etter bruker du en elektrisk visp til å vispe opp blandingen til krem. Ha så kremen i en kakesprøyte.

 

 

Smelt 100 gr sjokolade i vannbad. Bruk en pensel til å dekke kantene på små konfektformer av aluminium. Sett i frysen i ca 15 minutter. Sprøyt så krem i hver form (litt over halvfulle). Smelt de siste 100 gr med kokosjokolade, og hell over i hver av formene så det dekker kremen. Sett i frysen en times tid. Ha konfektene oppi en tett boks og oppbevar dem kaldt – gjerne på et lurt sted, så ikke husets ølbrygger spiser opp alt sammen på én gang!

 

 

Ølganachen kan også brukes som glassur og kakepynt – hele året! Den gjør seg spesielt godt på Ostekaken med Hapå og stout (oppskrift her).

 

 

Julebrus og julerus

 

Ølbrygger´n har lenge snakket om å lage egen brus, og nå før jul fant vi ut at tiden var kommet for å prøve hjemmelaget julebrus! Oppskriften finner du på WestumHjemmebryggeri.no

 

 

Noe av julebrusen blandet han med Bacardi Razz, og slik ble det rusbrus på ´a mor til jul. ´N er så god!

 

 

Juleribbe og pinnekjøtt

Julemiddagen har nok de fleste kontroll på, men har du vurdert en ny vri år?

Det har vi: både pinnekjøttet og ribba skal dampes i øl!

 

 

Jeg har prøvd det med ribba før, samtidig som jeg langtidsstekte den, og det var en stor suksess!

 

 

Tre-fire dager i forkant: Rute svoren og gni inn med salt og pepper. Legg med svoren ned i kjøleskapet.

 

Forvarm ovnen til 150 grader. Hell 5 dl øl og 1 dl vann + 4 hvitløksfedd i ildfast form, og legg i ribba med svoren ned. 
 Sett inn ribba og reduser til 75 grader. La steke i et par timer. Snu ribba og gni inn svoren med salt og pepper.

 

Stek videre i ca fem timer. Pass på at det er væske i formen gjennom hele stekingen. Like før servering flyttes ribba et hakk opp i ovnen og temperaturen skrues opp til 200-225 grader (varmluft og grillelement) for å få svoren til å “poppe». Hell gjerne stekeskyen i sausen.

 

 

I år, som i fjor, så kommer jeg til å steke ribba på lillejulaften, samtidig som jeg gjør ferdig alt tilbehør som enkelt kan varmes dagen etter. Det er så greit å slippe og tilbringe hele julekveldsdagen på kjøkkenet.  Og jada, svoren er like sprø dagen etter!

 

 

Og om du vil ha et kjempegodt tips til ribberestene:

Skjær ribba i biter og skjær av svoren.

Bland 1 dl salt soyasaus
, 3 ss honning
, 3 ss limesaft
, ingefær
, chili
 og evt anis og kanel i en stekepanne, og la det putre et par minutter. Legg ribbebitene i glacen, og vend dem i blandingen. La det putre i 2-3 minutter. Dryss over den avskjærte svoren før servering!

 

 

Siden de fleste allerede har åpnet årets julekurver fra oss, så drister jeg meg til å dele et bilde av den nå:

 

 

10 stk kurver er pakket og sendt ut til våre kjære, og det ble litt tomt her etterpå. Dette er noe vi har planlagt og jobbet med i mange måneder, og hatt det skikkelig koselig med å forberede. Bare knekkebrødbakinga til alle kurvene tok 14 timer, og jeg irriterer meg over at jeg ikke tok bilder av lasset med knekkebrød før jeg pakket dem ned.

 

 

Som vanlig ble det knapt med tid på slutten, og jeg har heller ikke rukket å lage alt jeg planla for vår egen jul. Litt kjipt at det ikke blir lefser til juleribba i år som planlag.

 

 

Ølbrygger´n har fått kjenne litt på frustrasjonen min over nettopp det.

 

 

 

Sylta ligger vakumpakket i fryseren, og der blir´n liggendes – til godt over jul, i alle fall!

 

Men jul blir det uansett, eller hur???

 

 

 

Med dette benytter jeg anledningen til å ønske alle mine lesere og følgere ei riktig god jul!

 

 

Julehilsner fra Ølbrygger´n, fruen, terror-snuppa og bullematvraket

 

— — — — — — — — — — — — — — — —

Følg Ølbryggerfrue på Facebook

Følg Ølbryggerfrue på Instagram

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] snart på bloggen: Oppskrift på Julebrøl (julekake med øl) Oppskrift på sjokoladekonfekt med […]