Jul

Julegærninger

Bare litt over en uke igjen til jul, dere!

 

 

Om jeg er i rute? Veeeeeel… Fraværet fra bloggen de siste ukene sier vel sitt, tenker jeg.

 

Men jeg hadde egentlig kun ÈN plan for desember i år, og det var å ikke stresse. Jeg ville heller kose meg med de forberedelsene jeg liker å holde på med, og skyve stresstankene på dør. Og det løftet har jeg faktisk klart å holde – til en viss grad!

 

 

I fjor, derimot, var jeg høyt og lavt for å rekke over alt som BURDE gjøres…

 

 

Resultatet var at jeg var så dausliten tilslutt at jeg kollapsa i senga og sov deler av ettermiddagen og kvelden på lillejuleaften. Og til hvilken nytte liksom? Erre ikke da man skal være i go´form og kose seg ´a…?

 

Huset her vil altså ikke dufte grønnsåpe til jul i år.

 

MEN: det vil dufte deilig julebakst, deilig mat – og være fyllt med blide fjes og masse kjærlighet. Og det tror jeg er mye bedre!

 

 

Desember er jo tid for mange andre tradisjoner, og det er viktig å holde på de tradisjonene man liker å gjøre! Her er et lite innblikk i hvordan desember har utartet seg i ølbryggerhjemmet så langt. Noe har gått på skinner, mens annet har… gått i gølvet.

 

Julekalender

Jeg er så bortskjemt at jeg har fått to adventskalendere i år også.

 

 

Den ene (som i fjor) er den geniale lakriskalenderen fra Lakrids by Johan Bülow. 24 himmelske luker for en lakriselsker, selv om utvalget i fjor var hakket bedre enn i år. To ganger nå har jeg fått påskeegg. I en julekalender. Greit nok at jula varer helt til påske altså, men det får da være grenser, lizm!

 

 

Den andre kalenderen er fra Nespresso, og jeg elsker den daglige kaffestunden min med en ny smak i julekoppen.

 

 

Og Ølbrygger´n har selvsagt også kalender, noe han dokumenterer daglig på Insta.

 

 

Jeg har (i år som i fjor) alliert meg med en kompis av han borti statene, som har plukket sånne über-fancy-vanskelig-å-få-tak-i ølsorter han vet gubben digger. Ølpakken kom akkurat i tide, og kunne hentes på posten 1. desember. Oppakking og fordeling i kalenderen var det selvsagt fruen som stod for.

 

 

Underveis så var det så jeg lurte på om den godeste kompisen hadde pakket ølen som et frue-pek, for en stund der så følte jeg meg som en 4-åring med en sånn en…

 

 

 

 

Jeg hadde heller ikke fått noen liste i år over hva som burde være i hvilken luke. Så etter litt tenking (mens jeg ryddet bort 15 kilo med papp, plast og what else…), så gikk jeg for prosent-regelen. Altså starte med lav prosent og jobbe meg oppover. Med tanke på all skryten jeg har fått fra Ølbrygger´n, virker det å være en knallgod plan.

 

 

Julegaver

En av tradisjonene her hos oss de siste tre-fire årene har vært å lage julekurver til våre nære og kjære. Jeg kan rett og slett ikke fordra det evinnelige julegavestyret, hvor man ofte ender opp med å kjøpe noe ræl bare for å kjøpe noe. For ikke å glemme de psykiske traumene man kan få av å oppholde seg på kjøpesenterne i førjulstida…

 

 

De som følger meg på Facebook har dere kanskje sett at vi har laget en ekstra kurv i år som kan bli DIN. Vil du fortelle oss om en pinlig jule- eller bryggehistorie, så er du med i trekningen av kurven/tinen. Trekning i kveld!

 

Julebakst

Siden vi har 10 stk gavekurver å fylle, så blir det veldig mye baking her i november og desember. Hadde det vært kun til oss, så hadde jeg nok holdt meg til de 2-3 slagene vi liker best. Men kurven gjør at det fort blir både sju og flere slag. Heldigvis fikk jeg god hjelp av to store og to små pepperkakebakere.

 

 

Det har blitt en tradisjon at tante og tantebarn baker pepperkaker sammen til jul, en av de aller triveligste tradisjonene vil jeg si.

 

 

I år fant bror og jeg ut at vi skulle smakstilsette glasuren, og høydepunktet var da han klarte å klemme hull på sprøyteposen med peppermynteglasur rett over hodet på treåringen… Peppermynte er ikke akkurat en høydare for unge ganer! Men tanta deres derimot har fått helt DILLA på pepperkaker med peppermynteglasur. Og siden jeg sendte alle pepperkakene med barna hjem, så gikk jeg i gang med pepperkakerunde nr 2.

 

 

Andre julekakefavoritter har måttet vike for nye prosjekter i år. Jeg kjøpte meg bl.a. et krumkakejern i sommer, så dette måtte jo innvies. Krumkakene gjenstår enda, men jeg har allerede stekt en god, gammel klassiker fra mine hjemtrakter i Gudbrandsdalen. Avletter.

 

Det var første gang jeg lagde dette, og da blir man alltid litt sånn:

 

Men vet du da? De smakte barndom og jeg koste meg med stekinga, og DET er faktisk hovedsaken!

 

Jeg har også prøvd meg på en annen favoritt, og tilsatt hjemmebrygg som en ekstra smaksgivende ingrediens. Absolutt godkjent!

 

 

Og i forgår eksperimentert jeg med sjokoladekonfekt, med deilig ølganache som fyll. Det smakte bare heeelt fantastisk! Har også prøvd meg på samme konfekt med salt ølkaramellsaus som fyll. Det ble ikke like vellykket, selv om smaken var upåklagelig.

 

 

(Oppskrifter kommer, så følg med!)

 

Julehandel

Ikke min favorittaktivitet dette altså, verken rundt jul eller ellers. Vi var en snartur i Sverige i går, og der var det fullstendig

 

 

Pensjonistmafia´n overgikk virkelig seg sjøl, og ølbrygger´n bare:

 

 

Jo vanskeligere det ble å komme fram med handlevogna, jo mer bestemt ble Ølbrygger´n på å faktisk komme seg fram – koste hva det koste vil! Men vi fikk kjøpt smør da. Og gelatinpulver. Og dett var dett…

 

På Rema her om dagen var det derimot langt roligere, og godt var det når vi hadde med oss en sekk med pant. Vi pleier alltid å trykke på pantelotteriknappen, og en periode vant vi både 50 kr og 100 kr opptil flere ganger. Så da jeg hørte vinnerlyden fra maskina, så tenkte jeg det var artig med en 50-lapp til. Jeg hadde jo allerede vunnet 30 kr i lotto, så sammenlagt så ville det blitt et heidundrandres julemåltid!

 

Men når Ølbrygger´n kikker på vinnerlappen med dette blikket:

 

 

… så tenkte jeg:

 

 

 

 

Og så…

 

 

 

Ikke for det altså, 1000 kr er HELT TOPPERS det! Men ikke sett opp det milliontrynet, ´a!

 

Julelys

Jeg er ikke sånn voldsomt glad i å dra frem to sekker med julelys og feste dem med strips på verandaen, så det er en oppgave som har det med å utsettes og utsettes og utsettes…

 

 

I fjor gjorde jeg jobben aleine, for å overraske gubben når han kom hjem fra nyresteinoperasjon på sykehuset. I år er vi derimot friske og raske begge to, og samarbeidet godt om oppgaven. Ølbrygger´n hengte opp lysene – og jeg så på.

 

En annen tradisjon Ølbrygger´n og jeg har er å ta oss en kjøretur for å kikke på juledekorerte hus. Det er jo så mange fine lysdekorasjoner rundt om (og noen ikke fullt så imponerende), og man får skikkelig julestemning av det.

 

Etter årets julelystur, så fant vi ut at vi skulle stikke innom på en søndagsåpen Rema 100o på veien. Vi trengte bl.a. noe middag, og Ølbrygger´n foreslo ost og kjeks i disse julemattidene (er det bare vi som er litt matlei om dagen…?). Som regel når vi handler inn til ost og kjeks, så har vi det med å glemme kjeks. Så denne gangen var jeg fast bestemt på å huske det, og satte resolutt fart mot kjekshylla. Ølbrygger´n hadde allerede glemt det, for han spurte:

 

 

Og som et forsøk på å værra litt artig da, vøtt, så skulle jeg quote den derre kjeksreklame som har surret på skjermen ei stund. Så jeg slår ut med armene, og utbryter – høyt og tydelig:

 

 

Stillhet…

 

 

 

 

Både Ølbrygger´n og andre handlende som var i nærheten fikk seg jo en god latter, mens jeg bare…

 

 

Spesielt flott at de samme handlende endte opp i kassa sammen med oss da vi skulle betale…

 

Julepynt

Man vet det er jul i ølbryggerhjemmet når hodeskallene får nisseluer!

 

Og nå er treet også pyntet!

 

 

Treet har fått ny plassering i år (etter at vi kasta ut peisen her…), i en ganske utsatt posisjon midt i stua. Ølbrygger´n er strålende fornøyd, mens jeg bare lurer på hvor lenge det går før:

 

 

… velter hele treet. Derfor har vi ordnet hundebarnehageplass til henne jevnlig frem til jul, slik at hun forhåpentligvis er sånn:

 

 

… når jula (- og julebesøkene) kommer. Men, det er fortsatt noen dager igjen til jul, så her kan alt skje enda. I fjor, for eksempel, da ramla badedøra av på lillejuleaften.

 

Ramla av ja.

 

Helt av seg sjøl.

 

 

Men det var først etter at tørketrommel røk, da. På lille juleaften, ja. Så da var det bare å dra ut for å kjøpe ny før butikkene tok ferie. Men heldigvis så vet ikke elektronikkjedene å utnytte at julestressa kunder med tørketrommelkrise er villige til å betale

 

 

… dagen før jul, så det ble en (u)rimelig affære det, ass.

 

Julegleder

Dere husker han gærningen jeg fortalte om for en tid siden? Du vet, han snålingen som alltid trør til for å hjelpe oss når nøden er stor? I fjor hjalp han oss på lillejulaften med å bære den nye tørketrommelen ned denne trappa:

 

 

Nå har gærningen vært på ferde igjen, og denne gangen har han hjulpet oss med å sett inn dør i hullet som han laget tidligere mellom hoveddelen av huset og ølhula.

 

 

Og bra er det, for da slipper julegjestene våre å fryse! For det må jo værra kaldt der nede, da veit du, siden øllageret står der…

 

Ølbrygger´n fikk i oppgave å tette rundt karmen med byggskum. God idé å gi han den oppgaven vil jeg si, for nå får vi ikke lukket igjen den nye døra…

 

 

Og det er visst enda flere gærninger rundt her. For en liten stund siden så kom det en ølbryggerlevering på døra her, og denne gangen var det noe til meg oppi der også: et stilig hodeskalleglass – helt perfekt til kaffelikøren min!

 

 

Og ikke bare det, men lille:

 

 

… fikk også en gave som ble svært populær!

 

 

Og som om ikke det var nok,  så kom det enda tre hodeskalleglass – og enda et tyggebein – på døra her for litt siden.

 

 

Jeg ble så glad!!!

 

 

Jeg skal ikke nevne navn på hvem denne utrolig snille ølkaren er ( 😉 ), men jeg anbefaler dere å følge @beergearInsta og Face! Tenk, nå kan jeg by gjester på en deilig hodeskallelikør også! Og jeg måtte jo teste alle glassene på én gang med forskjellige godsaker.

 

 

Alle glassene, ja, jeg kan å telle, serru… Det har seg nemlig slik at jeg bor sammen med verdens største klums.

 

 

En søndag morgen var han førstemann opp av senga, og fant ut at han skulle imponere frua med å rydde bort glass fra stuebordet (noe som ikke skjer hvert år…). Helt opp til soverommet hørte jeg en skingrende lyd av glass som knuste. Jeg ropte ned:

 

 

Og når svaret var:

 

 

Da skjønte jeg det… Som dronningen av «ingenting» så vet jeg at «ingenting» er helt motsatt av «ingenting»! Jeg skjønte at fire glass hadde blitt til tre.

 

 

Så… det er mulig at jeg ombestemmer meg angående den vaskinga til jul. Til tross for at det er kun halvannen uke igjen til jul, så er det godt mulig at jeg går for full pakke i år likevel. Husvask fra tak til gulv. Kanskje jeg til og med legger til noen flere gjøremål på planen.

 

Det har seg nemlig sånn at Ølbrygger´n har fri store deler av desember, i motsetningen til meg som jobber både fulltid + frilansing om dagen. Så… hvis det skal bli rent her til jul, så vet vi jo hvem som må ta den jobben.

 

I år har vi jo en ekstra etasje å gjøre klar til jul også, og timingen kunne rett og slett ikke vært mer perfekt.

 

 

 

— — — — — —

Kommer snart på bloggen:
Oppskrift på Julebrøl (julekake med øl)
Oppskrift på sjokoladekonfekt med ølganache

 

— — — — — — — — — — — — — — — —

Følg Ølbryggerfrue på Facebook

Følg Ølbryggerfrue på Instagram

 

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Aave Nystein
Aave Nystein
6 years ago

?? Altid morsomt og lese. Du har en unik evne til og sette ord på dine viderverdigheter. ??