Oppskrifter

Oppskrift: Hjemmelaget iskrem med øl

At øl kan brukes til så mangt, har vel de fleste fått med seg. Men visste du at du også kan lage iskrem med øl?

Dette ble testet her sist jul, og det ble en stor suksess blant ølfolket her. Ikke-øldrikkende ølbryggerfruer derimot, var ikke like begeistret.

 

Loser

 

Den beste iskremen med øl får du om du har en ismaskin, men det går helt fint å lage den uten maskin også. Spesielt med et lite triks jeg har til deg, så vil du uansett kunne unngå krystallisering under frysingen.

 

Iskrem med øl

 

 

4 dl kremfløte
4 dl helmelk
1 stk vaniljestang (eller 1 ts vaniljeekstrakt/vaniljesukker)
100 gr sukker
80 gr dextrose (druesukker)
6 stk eggeplommer
4 plater gelatin
2,5 dl øl (vi brukte Noah Pecan Mud Cake)

MERK: Dextrose og gelatin kan sløyfes, men de gjør at du unngår krystallisering i iskremen. Gelatinen gjør også at iskremen ikke smelter så fort.

 

 

 

Splitt vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Ha frø og stenger i en tykkbunnet kjele sammen med melken og fløten. Gi blandingen et forsiktig oppkok, trekk kasserollen til side og la det stå å trekke under lokk i ca 20 minutter.

 

 

Imens så pisker du eggedosis av egg og sukker.

Legg så platene med gelatin i vann (der skal de ligge i ca 5 minutter).

 

 

Hell melkeblandingen over i eggedosisen i en tynn stråle, samtidig som du rører kontinuerlig. Dersom du bruker elektrisk visp, så kjør da laveste hastighet. La det være igjen en liten klunk med fløte.

Klem vannet ut av gelatinplatene. Legg dem i et glass, tilsett 2 ts kokende vann og rør godt til alt er oppløst. Bland dette med siste rest av melkeblandingen, og hell i en tynn stråle over i eggedosisen mens du rører.

 

 

Hell blandingen tilbake i kasserollen og varm opp til 80 grader under stadig omrøring, til blandingen såvidt begynner å tykne. Det er viktig at blandingen ikke blir for varm, da korner den seg. Bruk gjerne steketermometer!

 

 

Sil blandingen og la den først avkjøle i romtemperatur (eller ved et åpent vindu).

Når blandingen har kjølnet, er det tid for å tilsette ølen. Tilsett i en tynn stråle mens du visper, og sørg for at blandingen og ølen har omtrentlig samme temperatur.

 

 

Uten iskremmaskin:
Hell blandingen i en egnet bolle/isboks med lokk, og sett den i fryseren. Rør rundt i blandingen ca 1 gang pr halvtime til isen stivner.

 

I iskremmaskin:
Sett så blandingen i kjøleskapet til den er helt kald, gjerne til dagen etter. Kjør blandingen i iskremmaskinen til den har en kremete og fin konsistens. I Kenwood´en kjøres den i 30-45 minutter. Når du bruker øl (eller annen alkohol) i isen, så vil den ikke bli like frossen som ellers. Dersom du ikke er fornøyd med konsistensen etter 45 minutter i ismaskinen, så setter du den i fryseren til den blir stivere.

 

 

Du kan selvsagt fryse ned isen uansett, men husk da å la den mykne opp litt før du serverer den. Hjemmelaget iskrem med øl bør ikke lagres i fryseboksen i mer enn 3 uker, så nyt den med god samvittighet!

 

 

Pssst: Ikke kast eggehvitene da, dere! De holder seg i 2-3 uker i tett beholder i kjøleskapet, og kan f.eks. brukes til marengs/pikekyss. Du finner oppskrift på det nederst i dette innelegget.

 

— — — — — — — — — — — — — — — —

Følg Ølbryggerfrue på Facebook

Følg Ølbryggerfrue på Instagram

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments