Hjemmelaget ispinner av fløteis
Oppskrifter

Oppskrift: Ispinner med forskjellig smak

Det er sommer og det er sol – og jeg holder regelrett på å gå fra konseptet!

Som nevnt før, så kan jeg rett og slett ikke fordra sol og varme. Jeg føler meg helt sånn om dagen:

… og sånn:

 

 

De som mener at denne heten er deilig…

 

 

 

For det absolutt eneste positive med dette (altfor tidlige) sommerværet, er at man kan spise is med (nesten) god samvittighet. Altså, det er jo nesten en ren overlevelsesstrategi å spise is nå!

Og den aller beste isen lager man selvsagt sjøl. Det går egentlig mest i hjemmelaget saftis av Zeroh-saft her, siden dette er et mer kalorifattig alternativ.

 

Hjemmelaget saftis med Zeroh-saft

 

Men sånn innimellom, sånn som når man får helgebesøk av far, bror og nevø for eksempel, da må man trø til med skikkelig fløteis.

 

Hjemmelaget ispinner av Westum Ølbryggerfrue

 

 

Denne oppskriften kan du bruke både til pinneis, iskake og «boksis». Hvis du vil gå for pinneis-varianten, så trenger du former til dette. Du kan selvsagt bruke den typen man lager saftis med, eller gå for denne silikon-varianten.

 

Trykk isen forsiktig ut av formen

 

Ølbrygger´n kjøpte disse formene og pinnene på Ebay.

 

 

 

4 dl kremfløte
4 dl helmelk
1 stk vaniljestang (eller 1 ts vaniljeekstrakt/2 ts vaniljesukker)
100 gr sukker
80 gr dextrose (druesukker)
6 stk eggeplommer
3 plater gelatin
Evt smak, strø, frukt, syltetøy, karamellsaus etc

MERK: Dextrose og gelatin kan sløyfes, men den gjør at du unngår krystallisering i iskremen. Gelatinen gjør også at iskremen ikke smelter så fort, og at den fryser raskere.

 

 

 

Splitt vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Ha frø og stenger i en tykkbunnet kjele sammen med melken og fløten. Gi blandingen et forsiktig oppkok, trekk kasserollen til side og la det stå å trekke under lokk i ca 20 minutter.

 

Gi fløte, melk og vaniljestang et raskt oppkok

 

 

Imens så pisker du eggedosis av egg og sukker (det skal altså bli litt «seigt» og luftig).

Legg platene med gelatin i vann (der skal de ligge i ca 5 minutter).

 

Bland sukker og egg til eggedosis

 

 

Hell melkeblandingen (utenom en liten klunk) over i eggedosisen i en tynn stråle, samtidig som du rører kontinuerlig. Dersom du bruker elektrisk visp, så kjør da laveste hastighet.

Klem vannet ut av gelatinplatene. Legg dem i et glass, tilsett 2 ts kokende vann og rør godt til alt er oppløst. Bland dette med siste klunk av melkeblandingen, og hell i en tynn stråle over i eggedosisen mens du rører.

 

 

Hell blandingen tilbake i kasserollen og varm opp til 80 grader under stadig omrøring, til blandingen såvidt begynner å tykne. Det er viktig at blandingen ikke blir for varm, da korner den seg. Bruk gjerne termometer!

 

 

Uten iskremmaskin:

Sil blandingen og la den først avkjøle i romtemperatur, men ikke for lenge. Avkjøl den gjerne i kjøleskapet noen timer.

Se smakstips lenger ned i innlegget!

Hvis du vil lage ispinner, så heller du den avkjølte blandingen i former, tilsetter evt fyll eller strø, dekker formene med plastfolie og setter de i fryseren. Eller du kan helle blandingen i en egnet bolle/isboks med lokk, og sette den i fryseren (rør rundt i blandingen ca 1 gang pr halvtime til isen stivner).

Ønsker du forskjellig smak, så heller du blandingen i forskjellige skåler og rører inn smak i disse, før du heller de i isformene.

 

 

I iskremmaskin:

Sil blandingen og la den først avkjøle litt i romtemperatur, men ikke for lenge. Sett den så i kjøleskapet til den er helt kald, gjerne til dagen etter.

Hvis du bruker gelatin så vil massen stivne litt i kjøleskapet. Rør lett i den før du har den i ismaskin eller tilsetter smak. Ønsker du samme smak i hele blandingen, så rører du inn dette nå. Ønsker du forskjellig smak, så tilsetter du det når massen har vært i ismaskinen.

 

 

Kjør fløteblandingen i iskremmaskinen til den har en kremete og fin konsistens. I Kenwood´en min kjører jeg denne blandingen vanligvis i 20-30 minutter, men litt kortere (ca 15 minutter) når jeg skal lage ispinner. Da er det enklere å fylle formene og evt tilsette smak i blandingen.

 

 

Fyll så formene og sett dem i fryseren i noen timer, helst til dagen etter.

 

 

 

SMAK:

Her er det selvsagt bare fantasien som etter grenser, og jeg har prøvd meg på forskjellige varianter. Her er noen tips til hva du kan blande inn i blandingen (før eller etter avkjøling):

Smaksaroma (som du får kjøpt på Panduro, Jernia etc)
Moset frukt eller bær
Dessert-sauser
Syltetøy

 

 

Og noen tips til hva du kan tilsette etter at blandingen er i formen:

Hele bær eller biter av frukt
Fyll: dessert-sauser (fyll første halve formen, så en dæsj saus før du fyller formen helt)
Fyll: Syltetøy (fyll første halve formen, så en dæsj saus før du fyller formen helt)
Kakestrø/iskremstrø
Hakket sjokolade eller daim
Hakkede peanøtter + karamellsaus
Små marshmallows

 

 

 

 

 

Og du, ikke kast eggehvitene da! De holder seg i 2-3 uker i tett beholder i kjøleskapet, og kan f.eks. brukes til marengs/pikekyss.

 

 

For å lage pikekyss trenger du:
200 gram romtemperert eggehvite
200 gram sukker
200 gram siktet melis
Noen dråper sitron
Evt smakstilsetting
Evt farge

De på bildet over her har smak av kokos (hvit), banan (gul), eple (grønn), jordbær (rosa) og butterpecan (lilla), og jeg har også laget mocca og lakris.

 

 

Slik gjør du det:

Visp eggehvite og sitron til det blir hvitt og stivner.

 

 

Tilsett så sukker, 1 ss av gangen, mens det vispes. Visp til marengsen er skinnende hvit, og tilsett siktet melis og visp godt inn. Stopp flere ganger og bruk slikkepott for å få marengs/melis ned fra sidene i miksebollen.

 

 

Når den er ferdig skal den se sånn ut: skinnende blank, seig og god!

 

 

Del så marengsen i forskjellige boller om du ønsker forskjellige smaker/farger. Smaksaroma og farge blandes godt inn i marengsen med en slikkepott.

 

Er du en like stor lakriselsker som meg???
Da kan du blande 2 ts lakrispulver og 2 ts lakrissirup inn i marengsen. Neste gang vil jeg også driste meg til å tilsette 1 ts med salmiakkpulver.

 

 

 

Bruk en kakesprøyte til å sprøyte marengsen på stekebrett med bakepapir (denne oppskriften blir på 2-3 brett). De skal stekes på 100 grader varmluft.

 

 

La marengsen avkjøles i ovnen natten over (ikke lukk opp døren), for et ekstra perfekt resultat. De kan også nytes umiddelbart, om du ikke har tålmodighet til å vente. Oppbevar dem i en lufttett boks.

 

 

— — — — — — — — — — — — — — — —

Følg Ølbryggerfrue på Facebook

Følg Ølbryggerfrue på Instagram

 

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Pssst: Ikke kast eggehvitene da, dere! De holder seg i 2-3 uker i tett beholder i kjøleskapet, og kan f.eks. brukes til marengs/pikekyss. Du finner oppskrift på det nederst i dette innelegget. […]