Oppskrifter

Oppskrift: Beeramisu

Selv om jeg ikke liker smaken av øl som drikke, så har jeg virkelig fått sansen for å bruke det som ingrediens i matlaging. Tidligere har jeg delt oppskriften på Ølgryte – som er så enkel at selv en ølbrygger kan lage den.

 

Har du lest denne? Hvordan lage meskemel og hva kan melet brukes til?

 

Til jul fikk jeg ei artig bok som har gitt meg mye inspirasjon.

 

 

Og det var her jeg fikk ideen til Beeramisu. Som dere sikkert allerede har skjønt så er dette altså en versjon av den italienske desserten Tiramisu, hvor man bytter ut cognac eller sterkvin med øl.

 

Men siden jeg lagde min egen vri på dette (kun inspirert av ingrediensen øl i boka), er det greit å dele den her.

 

 

 

  • 1 pakke fingerkjeks
  • 1 flaske øl (bokkøl, barleywine eller søt stout ifølge gubben)
  • 3 dl fløte
  • 3 eggeplommer
  • 100 g sukker
  • 250 g mascarpone
  • 4 ss kakaopulver

 

For å besvare spørsmålene du sitter med allerede…

 

Mascarpone er en mild kremet friskost laget av creme fraiche og fløte, som du finner i ostehylla i de fleste dagligvarebutikker. (MERK: Det kan være lurt å være ute i god tid med å handle inn mascarpone. Min erfaring er at det er MANGE som lager tiramisu og pavlova i helger og merkedager, og det går fort tomt i butikkhyllene).

 

 

Fingerkjeks (aka Lady fingers) er avlange kjeks, som du også finner i de fleste dagligvarebutikkene (i alle fall på Meny og andre supermarked). Alternativt kan man bruke sukkerbunn som man deler opp i avlange biter.

 

 

 

Stivpisk kremfløten og sett den til side.

 

Finn frem en bolle til, og del eggeplommene fra hviten. Visp plommene sammen med sukker til massen er jevn og luftig. Sett til side.

 

Finn frem en tredje bolle, og ha mascarpone-osten i denne. Visp osten til den blir lett og luftig (med elektrisk visp).

 

Vend forsiktig eggeplommene inn i den piskede osten (Ikke bruk elektrisk visp her, for det kan gjøre at blandingen skiller seg!). Vend deretter inn den piskede kremfløten i blandingen. Vips – ferdig!

 

 

Finn frem ølen, åpne flaska og hell ca halvparten i en dyp tallerken eller lignende. (Kanskje trenger du mer, men om du ikke gjør det så har du ei halvflaske å kose deg med etterpå.)

 

 

Finn frem en form eller en bolle som du vil lage desserten i.

 

Nå skal halvparten av fingerkjeksene få trekke i ølet. La dem først trekke på ene siden, før du snur dem så de får trekke på den andre siden. De skal være godt gjennomtrukket med væske, men pass samtidig på at det ikke bare blir en graut.

 

 

 

Legg så de trukne fingerkjekksene jevnt i formen

 

(Jeg har brukt kun en fjerdedel av kjeksen her, du kan lese mer om hvorfor nederst i innlegget)

Dekk dem så med et rikt lag med krem.

 

 

 

Så er det tid for å la den siste halvparten med fingerkjeks trekke i ølen. Legg dem deretter som et nytt, tett lag i formen, før du dekker dem med resten av kremen.

 

 

Tilslutt bruker du en kaffesil til å drysse et godt lag med kakaopulver over desserten.

 

 

La beeramisuen stå i kjøleskapet i noen timer, slik at smakene får godgjort seg. Deretter: server til fornøyde gjester!

 

TIPS: Ønsker du en friskere variant, så kan du bytte ut kremfløten med creme fraiche eller tilsette sitronsaft i kremen.

 

 

Denne ble en stor suksess her i huset, for både ølbryggere og en kresen kokk som kom på besøk. Til og med frua sjøl syntes det var godt, men var samtidig noe tilbakeholden pga ettersmaken av øl.

 

 

Så om du har tenkt å servere desserten til ikke-øldrikkende, kan det være lurt å gjøre som jeg gjorde: lag to varianter, både beeramisu og vanlig tiramisu.

 

I vanlig tiramisu så bytter du ut øl med 3 dl espresso/sterk kaffe og noen spiseskjeer med Marsala-vin, amaretto eller cognac. Selv brukte jeg Tia Maria- likør, og det funka fett!

 

Har du fått med deg denne? Viltskål – helt vilt godt!

— — — — — — — — — — — — — — — —

Følg Ølbryggerfrue på Facebook

Følg Ølbryggerfrue på Instagram

 

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
6 years ago

[…] Prøv også: Beeramisu – en sikker dessert-suksess! […]

Thomas Grosberghaugen
6 years ago

Herlig. Høres kanongodt ut. Må prøves.
Du skriver skikkelig bra!