Oppskrifter

Slik lager du meskemel

Etter at jeg postet dette på insta:

 

… har jeg fått en del spørsmål om hvordan jeg lager meskemel og hva jeg bruker det til.

 

 

Siden jeg (faktisk) har lesere som ikke er driver med (- og heller ikke lever sammen med noen som driver med) ølbrygging, la meg kort forklare hva mesk er for noe.

 

 

Hva er mesk/mask?

I det første steget i en ølbryggeprosess, blandes malt (korn) med vann til mesk som varmes opp. Hensikten med mesking er en enzymatiske nedbrytningen av stivelse til forgjærbart sukker. Etter varmeprosessen siles den søte væsken (vørter, som brukes videre i bryggeprosessen), og man sitter igjen med kilovis av mesk.

 

 

Edit: Rett skal værra rett. Som noen har påpekt, så heter det mask når vørteren er silt av. Så egentlig burde jeg – helt riktig – kalt melet for maskemel. Men de siste par ukene har jeg søkt etter oppskrifter på både meskemel og maskemel, bakst med mesk og bakst med mask, meskebrød og maskebrød osv…, og jeg ser at begge deler brukes om hverandre. Utifra det landet jeg på meskemel. Man må ha mesk for å få mask, og man må ha både mesk og mask for å få maskeme… eh… meskemel. 

 

 

Mesken kan brukes som den er i forskjellig bakst, eller man kan tørke og knuse det til mel. Og det er jo absolutt noe man burde gjøre, i stedet for å kaste kilovis med nyttig og smaksrik næring.

 

 

I utgangspunktet kan man bruke mesken i alle former for bakst, ved å erstatte korn med mesk. Det egner seg perfekt til f.eks. knekkebrød, men til gjærbakst må du modifisere oppskriftene litt om du ikke ønsker å ende opp med harde, tunge beist.

 

For selv om kornene er knust, er de ganske grove. Og det blir også et ganske grovt mel, som vil gi ganske tungt brød. Det lønner seg derfor å blande med litt ekstra lyst mel om du ønsker et fint og luftig brød.

 

 

Dette er faktisk første gang jeg har prøvd å gjøre noe fornuftig med mesken.

 

 

Det er ikke det at jeg ikke har tenkt på det før. Men jeg så for meg at jeg måtte bruke det samme dag som det brygges, og det passer stort sett veldig dårlig her i huset.

 

MEN så viser det seg det altså at man fint kan oppbevare mesken i kjøleskapet til dagen etter. Jeg dekte den bare til med plast, og den var like fin dagen derpå.

 

 

Ikke bare det, men den kan også fryses. Så nå har jeg fyllt opp fryseren med posjonsposer med mesk, og er klar for mange spennende prosjekter fremover. Jeg vil selvfølgelig dele med dere underveis!

 

Noe jeg allerede har prøvd meg på er altså meskemel, og jeg er stråååålende fornøyd med resultatet. I mesken jeg brukte var det pilsnermalt, hvetemalt, havre og carapils.

 

Here´s how to do it!

Du trenger:
Mesk

 

Spre mesken utover stekebrett dekket med bakepapir. Du trenger en del, så bruk flere brett (5 brett hos meg ble til 12 dl mel).

 

 

Sett brettene i stekeovnen og sett på varmluft 50-75 grader (avhenger litt av hvilken ovn du har). OBS: Ikke lukk døren! Det er mye væske i mesken, og hvis du prøver å tørke det med lukket dør vil du få en sur masse har jeg hørt. Selv brukte jeg en grillklype i døra, for å få en liten gløtt.

 

 

Smør deg med tålmodighet, for dette tar noen timer. Husk å vende rundt i massen jevnlig (ca hver halvtime). Pass på at mesken er HELT tørr før du sier deg ferdig.

 

 

Nå skal den tørkede mesken knuses til mel, og til det trenger du en foodprosessor med kniver.

 

Det var på dette trinnet i prosessen at jeg kom på at jeg har gitt bort foodprosessoren min, fordi planen min var å kjøpe en ny til kjøkkenmaskinen min. Men så langt har jeg ikke kommet enda…

 

 

Derfor måtte jeg bruke en blender istedet, men det gikk fint det også. Gjør du det samme som meg, så pass på at du ikke fyller blenderen for full om gangen.

 

 

Så må melet siles, for å få bort korn som har unnslippet knuseprosessen.

 

 

 

 

(Det som ikke kom seg gjennom silen, samlet jeg i en bolle og kjørte gjennom blenderen én gang til helt tilslutt).

 

Vips – masse fint mel som dufter himmelsk!

 

 

Det var det ikke jeg som sa…

 

 

Men jeg ble både ivrig og inspirert til å teste ut forskjellige bakverk med melet, og bestemte meg like godt for å bruke 17. mai til å bake meskesnurrer (a.k.a. kanelboller bakt med meskemel).

 

 

Hvordan det gikk, kan du lese mer om i morgen.

 

 

Men før jeg glemmer det, husk å oppbevare melet i en luftett boks ´a!

 

 

Prøv også: Beeramisu – en sikker dessert-suksess!

 

— — — — — — — — — — — — — — — —

Følg Ølbryggerfrue på Facebook

Følg Ølbryggerfrue på Instagram

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Aave Nystein
Aave Nystein
6 years ago

Takker for den. Det skal prøves. Har bakt knekkebrød da, og de er gode

trackback
6 years ago

[…] Anywho, nå var det jo meskensurrer jeg skulle snakke om, som var en idé jeg fikk etter at jeg hadde laget meskemel. […]

trackback

[…] Les hvordan du lager meskemel… […]

trackback

[…] Les hvordan du oppbevarer mesken etter bryggingen… […]

trackback

[…] Har du lest denne? Hvordan lage meskemel og hva kan melet brukes til? […]