Oppskrifter

Oppskrift: Knekkebrød med mask

Jeg er så inspirert om dagen, og har lyst til å bare koke, steke og bake dagen lang! Med mesk! Og øl!

 

 

Jeg tenker og planlegger og drømmer om hjemmelagde pølser, flattbrød, cookies og masse mer, og tenker at det blir en spennende og travel sommer. Nå har jeg gått til innkjøp av diverse bakeutstyr jeg trenger for å sette planene ut i livet, og har børsta støvet av takka min (som jeg fikk til jul for halvannet år siden… kremt). Så nå er det ingen unnskyldninger for å bare komme seg i gang!

 

 

Jeg kommer selvfølgelig til å dele med dere underveis. Men først: Meskeknekk!

 

 

Meskeknekk er altså knekkebrød bakt med mesk (eller mask blink). Disse smaker godt, er fyllt med masse sunne godsaker og metter godt i magen.

 

4 dl meskekorn
2 dl havregryn
3 dl sammalt hvete eller meskemel
1 dl solsikkefrø
1 dl sesamfrø
2 dl gresskarfrø
1 dl linfrø (hele)
1 dl hakkede valnøtter (kan sløyfes, erstatt evt med 1 dl mer meskekorn)
1,5 ts salt
1 ss havsaltflak
7 dl vann (eller evt vørter)

 

Mesken bør være tørrest mulig. Er den veldig bløt, så kutt heller litt ned på vannet/vørteren du tilsetter. Jeg valgte å tørke mesken en times tid ved å legge det utover tørkepapir på benken.

 

 

TIPS:
Hvis du ikke orker å gå i gang med bakingen rett etter bryggingen, så kan mesken fint oppbevares i kjøleskapet til dagen etter. Den kan også fryses ned til senere. Fordel den da i posjonsposer og trykk det flatt i posen, så tiner det raskere når du skal bruke det.

 

 

 

Sett stekeovnen på 150 grader, varmluft.

 

Bland alt utenom vann/vørter i en stor bolle.

 

 

Tilsett vann/vørter og bland godt. Det kan virke som du har brukt for mye væske på dette stadiet, men har du fulgt oppskriften så er det riktig mengde.

 

 

Fordel massen på to stekebrett (dekt med bakepapir), og trykk det utover på brettet så det blir rette kanter. Det er veldig viktig at du får jevn tykkelse på hele massen, slik at det steker jevnt. Jeg bruker éngangshansker når jeg gjør dette, for å unngå at det kladder seg på hendene.

 

 

Dryss over havsaltflak. Dette kan selvsagt sløyfes, her gjelder smak og behag.

 

 

Sett brettene inn i ovnen. Etter 15 minutter tar du dem ut, og deler hvert brett opp i passelige biter med en pizzakniv.

 

 

Sett så brettene inn i ovnen igjen i ca 1 time og 10 minutter eller til de blir gylne.

 

Mens knekkisene steker, så har du god tid til å rydde opp etter deg på kjøkkenet.
Rydding er viktig.
Rydding er nesten viktigst.

 

Følg med på knekkebrødene i slutten av steketiden, og sjekk at de er stekt helt igjennom før du sier deg ferdig. Er de ikke det, så senk temperaturen til 100 grader og sett ovnsdøra på gløtt en stund. Et tips er å bytte om plasseringen av de to brettene halvveis i steketiden.

 

 

Avkjøl på rist, del opp bitene og legg de i en lufttett boks.

 

 

Kommer senere i kveld på bloggen: Meskemüsli – knasende godt med yogurt eller melk!

 

— — — — — — — — — — — — — — — —

Følg Ølbryggerfrue på Facebook

Følg Ølbryggerfrue på Instagram

 

4
Leave a Reply

Hyggelig om du slenger inn en kommentar :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
Signyalv
Guest
Signyalv

Vi skal brygge igjen til uka, og da gleder jeg meg til å prøve denne oppskriften etterpå. Det er jo en kjempeide å bruke mesken i baking, tommel opp! Hvor mange plater med knekkebrød ble det av denne oppskriften?

trackback

[…] delte oppskriften på meskeknekk før i dag, og meskemüsli lager du nesten på samme måte med mye av de samme […]

trackback

[…] spesielt i Sverige, men det slår likevel ikke det man lager sjøl. Tidligere har jeg delt oppskriften på meskeknekk. Denne oppskriften har jeg brukt i mange år (da uten mesk), og jeg går periodevis litt lei. Andre […]