Oppskrifter

Oppskrift: Meskesnurrer

Jeg vet jeg lovte å poste denne oppskriften før helga, men shit happens and all that crap. Som for eksempel at noen (jeg nevner ikke navn) glemte å lukke døra til fryseren her om dagen.

 

 

Så da måtte noen andre avise kombiskapet (som forøvrig er fyllt med øl i kjøledelen og humle i frysedelen). Flere som kjenner seg igjen i den arbeidsfordelingen…?

 

 

Anywho, nå var det jo meskensurrer jeg skulle snakke om, som var en idé jeg fikk etter at jeg hadde laget meskemel.

 

Først vil jeg gjerne få komme med et lite tips. Før man går i gang med bakingen, så kan det være lurt å sjekke at man har alle ingrediensene man trenger – spesielt om man velger 17. mai til å bake på.

 

 

Har man derimot ikke gjort forarbeidet, så må en være løsningsorientert og bruke de ressursene man har.

 

 

Jeg sendte min ressurs til bensinstasjonen for å kjøpe melk, og deretter til en ølbryggerkompis for å låne kardemomme. Imens sørget jeg selv for at champagnen fra 17. mai-frokosten ikke gikk til spille.

 

 

150 gr smør
6 dl melk (evt 4 dl melk og 2 dl stout)
50 gr gjær
200 gr meskemel (se hvordan du lager dette her)
750 gr hvetemel
160 gr sukker
1/2 ts salt
2 ts kardemomme

Til fyllet:

Romtemperert smør, sukker og kanel

Om du også ønsker eggekrem på snurrene, trenger du i tillegg:

1 vaniljestang (eller vaniljesukker)
4 dl melk
1/2 dl sukker
1-2 ss maizenna
4 eggeplommer

 

 

Bland alt det tørre i en bolle (inkludert gjæren, om du bruker tørrgjær). Bruk helst kjøkkenvekt til å måle opp ingrediensene, fremfor den ikke-så-smarte-gram-visningen på desiliterbegeret.

 

 

Varm opp melken til ca 25 grader (det er bedre at den er for kald enn for varm, spesielt om du skal bruke kjøkkenmaskin til eltingen). Om du bruker fersk gjær, løser du opp denne i melken.

 

 

Hvis du har kjøkkenmaskin, så starter du denne på lav hastighet et par-tre minutter. Øk så hastigheten gravis til full styrke.

 

 

De neste 10 minuttene kan du nyte et lite glass (evt ei lita øl), mens maskina gjør jobben.

 

 

Hvis du ikke har kjøkkenmaskin, så er det bare én ting å gjøre: kjøp kjøkkenmaskin!
(Jeg har tidligere forklart en idiotsikker metode for å få kjøkkenmaskin i hus. Les tipset her)

 

 

Neida, du kan selvsagt fint bake snurrer uten maskin. Alt du trenger er to sterke armer (evt en sterk ølbrygger-ektefelle) og litt tålmodighet: deigen skal eltes en 10-minutters tid.

 

 

Jeg har absolutt ikke glemt smøret, det kommer etter de første 10 minuttene med elting. Del smøret i små terninger og sørg for at det er romtemperert. Tilsett terningene i deigen, og la kjøkkenmaskina kjøre i ytterligere 5 minutter (eller elt smøret godt inn i deigen).

 

 

Dekk bollen med plastfolie eller et håndkle, og sett den på et lunt og trekkfritt sted for heving. Den skal heves til ca dobbel størrelse.

 

Mens deigen hever har du god tid til å rydde opp etter deg på kjøkkenet, og forberede neste trinn i bakingen. Rydding er viktig. Ryddig er nesten viktigst.

 

 

Når deigen er ferdig hevet, så strør du litt mel på bakebordet og tar deigen ut av bollen. Nå skal deigen eltes og deles i to, før du kjevler ut hver del.

 

 

Fordel romtemperert smør på deigen.

 

 

Strø deretter sukker og kanel over.

 

 

Så ruller du deigen sammen til en pølse.

 

 

Denne deler du opp i passe store biter (ca 2 cm brede).

 

 

Legg bitene over på et stekebrett med bakepapir. Om du skal ha eggekrem på, så trykker du ned midten av bollene.

 

 

 

Dekk brettene med kjøkkenhåndkle og sett dem på et lunt og trekkfritt sted. Nå skal de etterheves i 45-60 minutter. Dette er viktig for å få en luftig bakst.

 

Mens bollene etterhever, kan du lage eggekrem om du ønsker dette på bollene. Bruker du vaniljestang, så deler du denne i to på langs og skraper ut frøene. Det er frøene som skal brukes i kremen. Alternativt kan du erstatte noe av sukkeret med noen teskjeer med vaniljesukker.

 

Bland alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele og visp det godt sammen. Varm forsiktig opp massen under stadig omrøring, til kremen tykner. Pass på at det ikke bobler/koker. Hvis den begynner å koke, så drar du kjelen av platen til den får avkjølt seg. Sett den deretter på platen igjen for videre oppvarming til den tykner. Avkjøl ved å sette kjelen i kaldt vann i kummen,

 

 

Når bollene er ferdig etterhevet, så legger du en kladd med krem på dumpen i hver bolle.

 

 

Pensle så bollene med sammenpisket egg, og stek dem midt i ovnen på 200 grader i 12-15 minuter. Server gjerne med melis (dette er spesielt et godt tips om du ikke er fornøyd med det estetiske resultatet…).

 

 

Bollene er aller best ferske. Du kan fint legge de i fryseren, og tine de opp ved en senere anledning. (HUSK DA Å LUKKE DØRA PÅ FRYSEREN!!!) Varm gjerne bollene forsiktig i ovnen før servering.

 

 

Konklusjon:
Ølbrygger´n syntes bollene var kjempegode, mens jeg var litt mer skeptisk. Smaken var forsåvidt veldig god, men det føltes litt rart for meg med grove kanelboller. Jeg kommer garantert til å prøve meskemelet i annen bakst i nær fremtid, kanskje noen deilige rundtstykker med brunost!

 

 

Men først kommer det oppskrift på vilt-skål, og den vil du ikke gå glipp av!

 

 

— — — — — — — — — — — — — — — —

Følg Ølbryggerfrue på Facebook

Følg Ølbryggerfrue på Instagram

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments